Wat is RVS 316

alles wat u moet weten

Roestvast staal is een materiaal dat in tal van toepassingen wordt gebruikt vanwege zijn duurzaamheid en corrosiebestendigheid. RVS 316, ook wel bekend als Inox 316 of AISI 316, is een variant van roestvast staal die bijzonder populair is vanwege zijn unieke eigenschappen en veelzijdigheid.

Roestvast staal 316 is een roestvast staal legering met een hoog gehalte aan chroom en nikkel. De exacte samenstelling van RVS 316 is 16% chroom, 10% nikkel en 2% molybdeen. Deze specifieke samenstelling geeft Inox 316 zijn superieure eigenschappen, waaronder een hoge corrosiebestendigheid, zelfs in agressieve omgevingen zoals zeewater en chemische installaties. Het molybdeen in de legering verbetert de bestendigheid tegen zuren en chloriden, wat RVS 316 geschikt maakt voor een breed scala aan toepassingen.

Wat is RVS 316?

Afb. 1 Wat is RVS 316? Wij leggen het u uit.

Eigenschappen van RVS 316

De eigenschappen van roestvast staal 316 maken het een uitstekende keuze voor verschillende industrieën en toepassingen:

 • Corrosiebestendigheid: RVS 316 is uiterst bestand tegen corrosie, wat het ideaal maakt voor gebruik in maritieme omgevingen en chemische installaties.
 • Hittebestendigheid: Deze legering behoudt zijn sterkte en corrosiebestendigheid bij hoge temperaturen, waardoor het geschikt is voor toepassingen zoals warmtewisselaars.
 • Sterkte: RVS 316 heeft een goede treksterkte en is bestand tegen slijtage en vervorming.
 • Niet-magnetisch: Het is een niet-magnetisch materiaal, wat handig kan zijn in bepaalde toepassingen.
 • Hygiënisch: RVS 316 voldoet aan strenge hygiënische normen en wordt vaak gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie en de farmaceutische industrie.

RVS 316 vs RVS 304

Een veelgestelde vraag bij het kiezen van roestvast staal is de keuze tussen RVS 316 en RVS 304. Beide legeringen hebben hun eigen voordelen en toepassingen. Roestvast staal type 316 is over het algemeen duurder dan RVS 304 vanwege de extra legeringselementen zoals molybdeen. Als corrosiebestendigheid cruciaal is voor uw toepassing, is RVS 316 de betere keuze. RVS 304 is echter geschikter voor toepassingen waarbij de kosten een belangrijke rol spelen en waar minder corrosiebestendigheid vereist is.

Voor- en nadelen van RVS 316

Voordelen

 • Uitstekende corrosiebestendigheid: RVS 316 is bestand tegen corrosie in agressieve omgevingen, waardoor het geschikt is voor maritieme en chemische toepassingen.
 • Hittebestendigheid: Het behoudt zijn sterkte bij hoge temperaturen, wat het ideaal maakt voor toepassingen met warmtebelasting.
 • Lange levensduur: Door de weerstand tegen corrosie en slijtage heeft RVS 316 een lange levensduur, wat resulteert in lagere vervangingskosten.
 • Hygiënisch: Het voldoet aan strenge hygiënische normen en is veilig voor gebruik in de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie.

Nadelen

 • Kosten: RVS 316 is over het algemeen duurder dan sommige andere roestvast stalen legeringen, zoals RVS 304.
 • Bewerkbaarheid: Het bewerken, slijpen en polijsten van RVS 316 vereist gespecialiseerde technieken en gereedschappen vanwege de hardheid van het materiaal.
 • Niet geschikt voor alle toepassingen: Hoewel het veelzijdig is, is RVS 316 niet altijd de beste keuze voor toepassingen waar lage kosten en gematigde corrosiebestendigheid volstaan.

Prijs van RVS 316

De prijs van Inox 316 kan variëren afhankelijk van de marktomstandigheden, de leverancier en de hoeveelheid die u nodig heeft. Over het algemeen is RVS 316 duurder dan RVS 304 vanwege de extra legeringselementen, maar het kan de moeite waard zijn vanwege de verbeterde prestaties in corrosieve omgevingen. Voor de meest actuele prijsinformatie kunt u contact opnemen met een betrouwbare leverancier.

Veelgestelde vragen (FAQ’s) over RVS 316

Ja, RVS 316 is geschikt voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie. Het voldoet aan strenge hygiënische normen en is bestand tegen corrosie, wat het een veilige keuze maakt voor toepassingen waarbij voedsel in contact komt met het materiaal.
Roestvast staal type 316 wordt veel gebruikt in maritieme toepassingen, chemische installaties, farmaceutische productie, warmtewisselaars en medische apparatuur. Het is ook populair voor architecturale toepassingen vanwege zijn glanzende afwerking en duurzaamheid.
Ja, RVS 316 behoudt zijn sterkte en corrosiebestendigheid bij hoge temperaturen. Dit maakt het geschikt voor toepassingen waarbij warmtebelasting een rol speelt, zoals warmtewisselaars en ovens.
Dankzij zijn weerstand tegen corrosie en slijtage heeft RVS 316 een lange levensduur, wat resulteert in lagere vervangingskosten. De exacte levensduur kan variëren afhankelijk van de specifieke toepassing en omgevingsfactoren.

Slijpen en polijsten van RVS 316

RVS 316 kan worden bewerkt, geslepen en gepolijst om het gewenste oppervlak te verkrijgen. Het slijpen en polijsten van AISI 316 vereist echter specifieke technieken en gereedschappen vanwege de hardheid en taaiheid van het materiaal. Van Geenen is dé expert in het slijpen, polijsten en reinigen van RVS 316. Meer weten? Neem dan contact op met een van onze specialisten, zij helpen u graag verder.

Deel deze informatie

Van Geenen legt een perfecte basis voor uw product

Bel: +31 (0) 548 – 54 37 93

Van Geenen - Slijpen & Polijsten