Historie Van Geenen

Hoe het allemaal begon

We gaan terug naar 1977

Slijperij Van Geenen zag het daglicht

Hoe hebben we ons ontwikkeld tot wie we vandaag zijn? Onze geschiedenis gaat terug naar 1977, waar Arnold van Geenen zijn zonen Nico en Gerrit vroeg om samen een bedrijf te beginnen. Slijperij Van Geenen zag het daglicht.

Met praktisch niets werd begonnen, een oud voormalig café “De Verfpot” werd gebruikt als onderkomen, eigen auto’s moesten verkocht worden om enigszins te kunnen investeren in gereedschappen.

Er werden lange dagen gemaakt, er werd veel taai werkt verricht zoals afbraamwerk voor chromerij bedrijven en gieterijen. Dit ebde na een aantal jaren weg. De gieterijen verdwenen naar de Oostbloklanden en marges kwamen onder druk te staan. Inmiddels was Nico directeur-eigenaar geworden en sloeg een andere weg in. Dit was een goede zet maar ook noodzaak. Het was 1982 en het oude café was net ingeruild voor een bedrijfspand op het industrieterrein in Rijssen, waarna de crisis toesloeg. Er was voor 240.000 gulden geïnvesteerd, voor die tijd een enorm bedrag, maar er was nauwelijks iets te doen.

Historie Van Geenen start in 1977

Kom ook eens langs!

Bedrijfsgegevens

 • Van Geenen B.V.
  Industrieweg 17
  7461 AA Rijssen

 • info@vangeenen.nl

 • +31 (0)548 – 54 37 93

 • Registraties
  Kvk nr. 06041309, Enschede
  BTW nr. NL 0092.57.883.B01
 • Laden en lossen
  Nijverheidsstraat 24
  7461 AE Rijssen

  ma. t/m do. 07:30 uur – 17:00 uur
  vr. 07:30 uur – 13:00 uur

Historie Van Geenen nieuwe impuls
Historie Van Geenen Impuls slijpen

Nieuwe impuls

Introductie van Roestvast staal (RVS)

Nico is in de auto gestapt en op zoek gegaan naar iets anders dan gietijzer. Roestvast staal (RVS) moest het bedrijf weer een nieuwe impuls geven. RVS was in opkomst, niemand had er echt kaas van gegeten, Van Geenen ook niet. Maar Nico besloot zich te gaan specialiseren in de bewerking van roestvast staal. Het product roestvast staal ( RVS)  was toen net ‘ontdekt’ en zou, wat bleek later, het verchromen zo goed als verdringen. In de beginfase bleek het behandelen van RVS een kwestie van pionieren. In het midden van de jaren tachtig was Van Geenen een van de weinige bedrijven in Nederland die zich in het bewerken van RVS had gespecialiseerd. De nieuw uitgezette koers pakte goed uit en door de vele kennis en ervaring die Van Geenen al snel vergaarde, trok het gerenommeerde bedrijven uit de hoogwaardige industrieën aan. Hieronder de tank-en apparatenbouw, semi-conductor industrie, jachtbouw, interieurbouw etc.

In de loop der jaren bouwde Van Geenen gestaag uit in omvang, machines en personeel. In 1995 werd er besloten nieuw te bouwen en werd het bedrijfspand meer dan verdubbeld naar 2500 vierkante meter. Waar het tot voor de verbouwing voornamelijk handmatig slijpen en polijsten betrof, werden er daarna ook serieuze stappen gezet op het gebied van machinaal slijpen en polijsten. In de nieuwe hal werden (semi) geautomatiseerde slijp en polijstmachines geplaatst voor het bewerken van plaatwerk, buizen en snijdelen. Van Geenen vergaarde meer en meer bekendheid binnen Nederland, maar ook daarbuiten zoals Duitsland en België.

Doorontwikkeling

Hoe hebben we ons ontwikkeld tot wie we vandaag zijn?

Rond 2005 investeerde het bedrijf in het cleanroom reinigen en verpakken van producten. Bijbehorende installaties werden aangeschaft en het bedrijfspand breide wederom uit. Met name de high-tech en semiconductor-industrie wenst zijn producten brandschoon terug te ontvangen. Dat dit na de mechanische slijp en/of polijstbewerking onder hetzelfde dak kan is ideaal voor deze industrie, en zorgt tot op de dag van vandaag nog voor een constante stroom uit deze branche.

Meest recente uitbreiding & toetreding derde generatie

In 2012 neemt Van Geenen een nieuwe productiehal in gebruik. Van Geenen heeft inmiddels flinke stappen gezet in de wereld gezet van het machinaal slijpen en polijsten. De bedrijfsomvang is uitgebreid naar 5000 m2 en is er geïnvesteerd in hoogwaardige machines. Van Geenen bewerkt dagelijks machinaal tonnages aan platen, buizen en aanverwante basismaterialen.

Daarbij blijft de afdeling waarmee het allemaal begonnen is ook nog floreren, het handmatig slijpen en polijsten. Met de 30 medewerkers is de verdeling ongeveer 50/50. In de tussentijd is een derde generatie Van Geenen toegetreden tot firma.
Bart van Geenen, zoon van Nico, trad in 2011 in dienst bij de firma. In 2015 mocht hij officieel het stokje van vader Nico overnemen, als directeur.

Eind 2019 begon de sloop van omliggende gebouwtjes die in de loop der jaren waren aangekocht. De grond werd bouwrijp gemaakt en begin 2020 kon bouwbedrijf Ter Steege beginnen met bouwen. Het hele jaar stond in het teken van het bouwen van een nieuwe hal, kantoor en kantine. Stukje bij beetje vorderde het en eind 2020 naderde het zijn voltooiingen waarna we de eerste week van januari ook daadwerkelijk aan het werk waren in de nieuwe situatie. Het totaal oppervlak was inmiddels uitgebreid tot 6000m2, hier zijn we met z’n allen natuurlijk enorm dankbaar voor en stiekem ook wel en beetje trots.

Historie Van Geenen doorontwikkeling
Van Geenen Timesavers Machine
History Van Geenen doorontwikkeling