RVS 304 of RVS 316

Welk type is geschikt voor jou?

Roestvast staal, ook wel RVS, AISI of Inox genoemd, is een veelgebruikt materiaal dat bekend staat om zijn duurzaamheid en corrosiebestendigheid. Er zijn verschillende soorten RVS, maar de twee bekendste RVS-soorten zijn RVS 304 en RVS 316. Hoewel ze op het eerste gezicht op elkaar lijken, hebben ze enkele belangrijke verschillen. In dit artikel worden beide soorten RVS uitgelicht en zullen we antwoord geven op veelgestelde vragen.

RVS 304 of RVS 316? Wij vertellen je er meer over!

Wat is RVS 304?

RVS 304 is een van de meest gebruikte en goedkoopste soorten roestvast staal. Het bevat 18% chroom en 8% nikkel en heeft een lage koolstofinhoud. RVS 304 is populair vanwege de goede corrosiebestendigheid en uitstekende lasbaarheid. Het materiaal wordt vaak gebruikt in de voedingsindustrie, de architectuur, in keukens en voor medische apparatuur.

Wat is RVS 316?

RVS 316 is een ander veelvoorkomend type roestvast staal. Het bevat ook 18% chroom, maar heeft een hoger nikkelgehalte dan RVS 304, namelijk 10-14%. Daarnaast bevat het 2-3% molybdeen, waardoor het beter bestand is tegen corrosie en roestvorming in agressieve omgevingen, zoals zeewater en chemische industrieën. Het materiaal wordt vaak gebruikt in de scheepsbouw, medische apparatuur en offshore-toepassingen.

RVS voor buitengebruik.

Afb. 1 RVS voor buitengebruik.

Wat is het verschil tussen RVS 304 en RVS 316?

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen AISI 304 en AISI 316:

 • Het nikkelgehalte: RVS 316 heeft een hoger nikkelgehalte dan RVS 304, wat zorgt voor een betere corrosiebestendigheid in agressieve omgevingen.
 • Het molybdeengehalte: RVS 316 bevat 2-3% molybdeen, wat het materiaal beter bestand maakt tegen corrosie in zeewater en chemische industrieën.
 • De prijs: RVS 316 is duurder dan RVS 304 vanwege het hogere nikkel- en molybdeen-gehalte.

Waarom kiezen voor RVS 316?

RVS 316 wordt vaak gekozen vanwege de superieure corrosiebestendigheid en roestvorming in agressieve omgevingen. Het materiaal is zeer geschikt voor toepassingen in de scheepsbouw, offshore en chemische industrieën. Ook kan RVS 316 worden gekozen als een hogere mate van esthetiek vereist is.

RVS 316 biedt enkele voordelen ten opzichte van RVS 304, waaronder:

 1. Hogere corrosiebestendigheid: RVS 316 bevat meer molybdeen dan RVS 304, waardoor het beter bestand is tegen corrosie en oxidatie in agressieve omgevingen, zoals zeewater en chemische omgevingen.
 2. Hogere hittebestendigheid: RVS 316 heeft een hogere smelttemperatuur dan RVS 304, waardoor het beter bestand is tegen hoge temperaturen en thermische schokken.
 3. Medische toepassingen: RVS 316L (een variant van RVS 316) wordt vaak gebruikt in medische toepassingen vanwege de hoge corrosiebestendigheid en de biocompatibiliteit.
 4. Voedingsmiddelenindustrie: RVS 316 wordt ook veel gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie vanwege de hoge corrosiebestendigheid en de mogelijkheid om in contact te komen met voedsel.

Waarom kiezen voor RVS 304?

RVS 304 is een populair materiaal vanwege de vele voordelen die het biedt, waaronder:

 1. Corrosiebestendigheid: RVS 304 is bestand tegen corrosie en oxidatie in normale atmosferische omstandigheden. Het kan ook worden gebruikt in omgevingen met milde chemicaliën, zuren en zouten.
 2. Sterkte: RVS 304 heeft een hoge treksterkte en is bestand tegen hoge druk, waardoor het geschikt is voor toepassingen waarbij sterkte vereist is.
 3. Esthetiek: RVS 304 heeft een glanzend oppervlak dat gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken is. Het wordt vaak gebruikt in esthetische toepassingen, zoals keukenapparatuur, juwelen en architectonische bekleding.
 4. Lasbaarheid: RVS 304 is gemakkelijk te lassen en kan worden gelast zonder dat er zich scheuren of breuken voordoen.
RVS voor binnengebruik.

Afb. 2 RVS voor binnengebruik.

Prijsverschil RVS 304 en RVS 316

RVS 304 is over het algemeen goedkoper dan RVS 316. Dit komt doordat RVS 304 minder molybdeen bevat dan RVS 316, wat een duurder element is. De prijs van RVS is echter afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de hoeveelheid die wordt gekocht, de vorm waarin het wordt gekocht en de vraag en aanbod op de markt. Het is daarom belangrijk om de prijzen van beide materialen te vergelijken voordat u een keuze maakt.

RVS 304 of RVS 316

In dit artikel zijn de twee meest gebruikte soorten roestvast staal, RVS 304 en RVS 316, vergeleken. Hoewel beide soorten op elkaar lijken, zijn er enkele belangrijke verschillen, waaronder het nikkel- en molybdeen gehalte en de prijs. AISI 316 biedt een hogere corrosiebestendigheid en hogere hittebestendigheid dan AISI 304, waardoor het meer geschikt is voor toepassingen in agressieve omgevingen, zoals de scheepsbouw, offshore en chemische industrieën. RVS 304 biedt echter voordelen zoals esthetiek en gemakkelijke lasbaarheid, waardoor het een goede keuze kan zijn voor toepassingen zoals keukens, architectuur en medische apparatuur. Uiteindelijk hangt de keuze tussen RVS 304 en RVS 316 af van de specifieke toepassing en de omgeving waarin het materiaal wordt gebruikt.

Heeft u nog vragen of bent u geïnteresseerd in onze diensten en producten? Neem dan gerust contact met ons op. Dit geldt eveneens voor het aanvragen van een offerte voor het slijpen en polijsten van uw materialen. Wij stellen deze graag vrijblijvend voor u op. Contact opnemen met Van Geenen? Dit kan via ons contactformulier, door een e-mail te sturen naar info@vangeenen.nl of door ons te bellen op +31 (0) 548 – 54 37 94.

Deel deze informatie

Van Geenen legt een perfecte basis voor uw product

Bel: +31 (0) 548 – 54 37 93

Van Geenen - Slijpen & Polijsten