RVS slijpen
een van de kernactiviteiten binnen Van Geenen
Met RVS slijpen hebben we gelijk een zeer breed begrip te pakken. In dit artikel zullen we nader ingaan op het slijpen van RVS, ook wel Inox genoemd. Op welke manieren dit gedaan kan worden, welke resultaten men kan bereiken door middel van RVS slijpen en enkele voorbeelden van projecten waar Van Geenen het slijpen van het Roestvaststaal heeft uit mogen voeren.
Omdat het RVS vanuit de fabriek vaak niet heel aantrekkelijk oogt en de verschillende platen of buizen ook niet helemaal gelijk zijn qua oppervlak, wordt er regelmatig gekozen om het te slijpen. Het beeld is reproduceerbaar, door te kiezen voor een bepaalde korrelgrofte, eventueel in combinatie met een gewenste ruwheidswaarde, ( RA waarde )
Toepassingen RVS slijpen
Er zijn talloze voorbeelden waarin geslepen RVS gebruikt wordt. In de publieke ruimte worden er ziet men veel hekwerken, leuningen en balustrades die uit geslepen RVS gemaakt zijn. Dit slijpen van het RVS zorgt voor een mooie, chique uitstraling. Zo ook dit voorbeeld.
Afb. 1 De geslepen rvs onderdelen zijn samengesteld en voorzien van een houten handregel.
In deze hekwerken zijn geslepen RVS spijlen, voetplaten en buizen gebruikt. We hebben dit eerst machinaal voorgeslepen waarna onze klant heeft het samengesteld. Daarna worden de bewerkingssporen en lasverkleuring handmatig weggehaald, door ons of de klant zelf.
Afb. 2 Deze voetplaten worden op de grond geplaatst waar de baluster op geplaatst wordt. Meestal wordt alleen de bovenzijde en de rand van voetplaat geslepen.
Afb. 3 De RVS balusters worden 2-zijdig machinaal geslepen, de snijrand wordt handmatig netjes geslepen.
Bovenstaande is een typisch voorbeeld van slijpwerk wat om esthetische redenen uitgevoerd is. Vaak heeft het slijpen van RVS ook een technische functie. In de voedselindustrie wordt veel RVS toegepast. In fabrieken waar op grote schaal voedsel wordt gemaakt zijn grote RVS tanks, trechters, leidingwerk en transportschroeven nodig om dit te bewerkstelligen. Het is van groot belang dat deze aan de vereiste ruwheidswaarden voldoen. Dit om aanhechting, en daarmee bacterievorming, te voorkomen.
Bij het RVS slijpen wordt in deze toepassingen voornamelijk gestuurd op ruwheidswaarden. Uiteraard kunt u er op vertrouwen dat het product ook visueel volgens de hoogste standaarden wordt afgewerkt.
Afb. 4 Een RVS transport schroef waarbij de kernbuis eerst machinaal is voorgeslepen. Daarna last onze klant de bladen eraan. De lasnaden worden gladgeslepen en het blad gecontroleerd op ruwheid. In dit geval ook nagewerkt. Deze schroef heeft een richtingloos geslepen finish op RA < 0,4.
Afb. 5 Op deze foto een klassiek voorbeeld waar machinaal en handmatig slijpen samenkomen. De platen die voor deze tank zijn gebruikt zijn eerste 2 zijdig door Van Geenen machinaal voorgeslepen. Daarna heeft onze klant deze tank er uit vervaardigd. Tot slot komt de tank bij ons terug om de lasnaden glad te slijpen en hem geheel netjes af te werken. Inwendige ruwheid RA < 0,4, uitwendig RA <0,8.
Korrelslijpen van RVS
Het slijpen van RVS gebeurd met slijpbanden , schijven, bandjes, tolletjes etc.. Men heeft daarbij een grote keuze uit verschillen korrelgroftes om het RVS mee te slijpen, van grof tot fijn.
Vaak wordt er gekozen voor Aluminiumoxide of Silicium schuurbanden, onder te verdelen in verschillende Korrelgroftes. Vaak wordt dit uitgedrukt in bijvoorbeeld K320, oftewel Korrel 320. Hoe dichter het getal bij de nul ligt, hoe grover korrel is, en daarmee ook de slijpstructuur en de ruwheidswaarde bepaald. Bij een grove korrel hoort ook een hoge Ruwheidswaarde. In de ene toepassing is dit gewenst, bij de andere zeer ongewenst.
Een aantal gangbare voorbeelden:
Korrel 24 – Korrel 36 K24 / K36
Deze wordt niet zo vaak toegepast bij RVS slijpen. Is eigenlijk alleen geschikt bij zeer ruwe, grove werkzaamheden zoals ontbramen of ontroesten. Het word zo nu en toegepaste voor opruwen van oppervlaktes om later te kunnen verlijmen, of in antislip vraagstukken.
Het voordeel is dat je zeer snel materiaal kan verwijderen, het nadeel kan zijn dat het oppervlak daarna veel te grof bepaalde toepassingen, zoals een food of pharma project. Als je heel grof begint met schuren, zal je lang bezig zijn om dit weer op te bouwen naar een fijne structuur en lage ruwheidswaarde. Want de slijpkras van de grove korrel zit er zeer diep in.
Korrel 60 – Korrel 80 – K60 / K80
Al iets fijner maar nog steeds zeer grof. Wordt bij Van Geenen veel gebruikt om warmgewalst RVS te slijpen. De walshuid van dit materiaal is zeer hard en met een fijne korrel krijg je er geen grip op. RVS is onderverdeeld in koudgewalst en warmgewalst materiaal. In geval van koudgewalst rvs is het dan weer niet logisch om dit te bewerken met deze korrel, want dit materiaal is af fabriek al zeer glad. Je zou het RVS eigenlijk “beschadigen”, door een grof schuurpapier te gebruiken. Natuurlijk, wanneer er een diepe kras of beschadiging inzit die er uit moet, kan je soms niet anders een grove korrel te nemen.
Afb. 6 Samengestelde RVS delen laten zich het beste handmatig slijpen. Door het slijpen komt er slijpsel, fijnstof en dampen vrij. Een slijpbedrijf moet zorgen dat zijn medewerkers hiertegen beschermd worden. Van Geenen hecht dan ook grote waarde aan afzuiging en gezichtsmaskers ter bescherming van de luchtwegen.
Korrel 120 – Korrel 180 – K120 / K180
Nadat je beschadigingen, walshuid en lasnaden hebt weggeslepen kan je verder gaan met middelgrof schuurpapier. Met een K120 of K180 kan je nog licht materiaal afnemen, maar ga je al richting afwerken. De grove structuur van de voorgaande korrel wordt minder. Het is wel verstandig om deze tussenstap te nemen als je naar een fijnere structuur en lagere ruwheidswaarde op het RVS wil toewerken. Neem je te grote stappen, blijf je een grove “onderkras” houden.
Korrel 240 – Korrel 320 – / K240 / K320
Deze korrel wordt veel toegepast als eindfinish. Veel geslepen materiaal RVS als platen, buizen en kokers worden in de handel ook verkocht met een K240 of K320 geslepen finish. Hiermee wordt een goede basis gelegd voor het eindproduct. Een product maken uit ongeslepen materiaal zal later veel handmatig slijpwerk opleveren en het advies is dan ook voorgeslepen RVS te gebruiken. Men ziet deze afwerking in veel RVS plaatwerk producten zoals behuizingen, keukenapparatuur en RVS tanks. Vaak wordt deze Korrel ook gekoppeld aan Ruwheidswaarde RA < 0,8, en indien de voorgaande slijpstappen juist zijn genomen, klopt dit vaak ook. Het gebeurd regelmatig dat het niet goed voorgeslepen is en de ruwe onderkras er nog in zit. De ruwheidsmeter zal dan een flinke hogere waarde geven.
Afb. 7 Grote slijpbanden tot 2 meter breed voor het machinaal slijpen van RVS platen en ander materiaal.
Afb. 7b Een RVS plaat wordt geslepen door middel van Langband slijptechniek.
Korrel 400 – Korrel 600- K400 / K600
Om een nog fijnere slijpstructuur / finish te creëren op het RVS. Oogt enigszins luxer en “zachter”, omdat de slijpkras niet zo diep in het materiaal zit. Daarnaast wordt Korrel 600 vaak als laatste slijpstap gedaan, om daarna te kunnen polijsten. Indien het RVS gepolijst moet worden, is het wel aan te raden de voorgaande slijpstappen kruislings op te bouwen.
Afb. 8 Geslepen RVS plaat, een fijne finish, Korrel 600.
Neem contact met ons op
Wilt u graag uw RVS laten slijpen door de specialist in Nederland? Neem dan direct contact met ons op. Wij staan voor een perfecte afwerking, hoge kwaliteit en een eindresultaat dat voldoet aan al uw wensen. U kunt ons bereiken op telefoonnummer +31 (0)548 – 543793, of stuur een e-mail naar info@vangeenen.nl.