Home » Oppervlakteruwheid

Oppervlakteruwheid –Ra waarde

Dé maat bij het slijpen en polijsten

Bij het slijpen en polijsten van RVS, Aluminium, Messing etc. hebben we te maken met de oppervlakteruwheid. Met het oog kan men natuurlijk bepalen of iets mooi of netjes is, maar dan blijft het iets subjectiefs. Met een ruwheidswaarde (RA waarde) heeft men iets in handen wat meetbaar is. Zo bepaald de toepassing vaak welke Ra waarde nodig is. In de food-industrie is de norm vaak RA < 0,8 en in de Farmacie gaat men ruim onder de RA 0,4.

Het RVS, of andere materialen, dienen in het algemeen een lage oppervlakte ruwheid te hebben zodat het goed reinigbaar is en er minder snel aanhechting van vuil en bacteriën plaatsvind. Bacteriën en micro-organismen gedijen goed op een grove structuur, porositeit, microscheurtje en andere oneffenheden. Door een oppervlak eerst te ontdoen van deze zaken door te schuren en te slijpen legt men een basis voor een goede oppervlakteruwheid. Na het “schoonslijpen” werkt men stapsgewijs op met diverse korrelgroftes naar een fijne finish, een lage oppervlakteruwheid dus. Bij een lage RA waarde is er een kleinere kans op corrosie en dit wil men natuurlijk waarborgen op alle producten en processen.

In enkele gevallen is er een hoge ruwheidswaarde gewenst, als men bijvoorbeeld een betere hechting wil bij het verlijmen van RVS platen. Deze kunnen door opgeruwd worden door het RVS grof te slijpen. Ze zullen dan beter hechten op een onderplaat of gevel. Of bijvoorbeeld bij anti-slip toepassingen kan men gaan voor een hoge ruwheidswaarde, te bereiken door zeer grof te slijpen.

Oppervlakteruwheid wordt dus in de veel gevallen uitgedrukt in een Ra waarde, maar dit heeft ook zijn beperkingen. Naast de Ra waarde wordt ook gesproken over de Rt en Rz waarde. Een professionele oppervlakte ruwheidsmeter geeft alle drie deze waarden weer.

De oppervlakteruwheid wordt door ons gemeten met een ruwheidsmeter. Hier zien wij de Ra waarde, Rt waarde en Rz waarde.

Afb. 1 De oppervlakteruwheid wordt door ons gemeten met een ruwheidsmeter. Hier zien wij de Ra waarde, Rt waarde en Rz waarde.

Deze ruwheidswaarden meet men door de taster, een kleine gevoelige naald, over het te meten oppervlak te laten gaan. Deze meet de pieken en dalen van het materiaal, in geval van een geslepen plaat meet dus de diepte en hoogte van een slijpkras. Dit verklaart ook dat je bepaalde ruwheidwaarden kunt halen met verschillende soorten schuurpapier. Een grove korrel maakt een diepe kras in het materiaal en resulteert in een hoge ruwheidswaarde. Niet wenselijk zou men zeggen als een lage RA waarde gewenst is. Maar vaak moet men het materiaal eerst schoonslijpen of ontdoen van een walshuid en lukt dit niet met een fijne korrel.

De verschillende oppervlakte ruwheidswaarden

Ra waarde: Zoals benoemd wordt deze het vaakst voorgeschreven. Betreft een gemiddelde waarde van alle afwijkingen van een rechte lijn binnen de te meten lengte.
Rt waarde: Dit betreft de grootste afstand tussen de pieken en dalen aan.
Rz waarde: Betreft een gemiddelde waarde. Bestaande uit het gemiddelde van de som van de 5 hoogste pieken en de 5 diepste dalen over een meettraject.

Een meetrapport van de ruwheidswaarden geeft een goed beeld van de ruwheid het materiaal.

Afb. 2 Een meetrapport van de ruwheidswaarden geeft een goed beeld van de ruwheid het materiaal.

Oppervlakteruwheid en de Cleanroom

Van Geenen reinigt al sinds jaar en dag metalen en kunststof producten voor de hoogwaardige industrieën als High-tech & semiconductor, Food, Medische en Pharma-industrie etc. Als een op zich zelf staande reinigingsopdracht maar ook vaak in combinatie met een slijp & polijstopdracht. Want het spreekt voor zich dat producten met een lage oppervlakteruwheid zich beter later reinigen. Ideaal om uw producten eerst naar de juiste Ra waarde te laten bewerken en daarna te reinigen, alles onder één dak. Hiervoor heeft Van Geenen diverse mogelijkheden zonder beperkingen aan de afmetingen.

  • Grote ruimte voor pre-cleaning en spray cleaning
  • Grote reinigingsbaden
  • Grote ultrasoonbaden
  • Grote cleanroom ruimte voor het assembleren van producten onder cleanroom condities.
  • Cleanen en verpakken op Grade 2 en 4 niveau

Lees meer over onze cleanroom

Nadat uw product de juiste Ra waarde heeft kunnen wij deze direct reinigen in onder andere onze ultrasoonbaden.

Afb. 3 Nadat uw product de juiste Ra waarde heeft kunnen wij deze direct reinigen in onder andere onze ultrasoonbaden.

Interesse in onze diensten?

Heeft u vragen met betrekking op oppervlakteruwheid voor uw producten. Bent u geïnteresseerd in onze diensten en producten, maar heeft u nog een aantal vragen die u graag wilt stellen? Neem dan gerust contact met ons op. Ook kunt u direct bij ons een offerte aanvragen voor het slijpen en polijsten van uw RVS. Wij stellen deze graag vrijblijvend voor u op. U kunt contact met ons opnemen door een e-mail te sturen naar: info@vangeenen.nl of bel ons op telefoonnummer: +31 (0) 548 – 543793.

Deel deze informatie

Van Geenen legt een perfecte basis voor uw product

Bel: +31 (0) 548 – 54 37 93

Van Geenen - Slijpen & Polijsten