Handmatig slijpen & polijsten

Een zeer specialistisch en traditioneel ambachtswerk

Het handmatig slijpen en polijsten betreft een zeer specialistisch en traditioneel ambachtswerk. Van Geenen BV heeft al ruim 40 jaar kennis en ervaring in huis om op elk gewenste oppervlaktefinish te slijpen of te polijsten. Door het continue optimaliseren van het proces staan wij garant voor een hoge kwaliteit. Producten in de meest uiteenlopende vormen en materialen, enkele stuks of series, worden volgens de gevraagde specificaties op professionele wijze gefinisht. Daarnaast staan wij u graag te woord voor al uw vragen en geven wij u het juiste advies.

Of het nu gaat om RVS, Aluminium, Messing of andere Non-Ferro materialen, bij ons bent u op het juiste adres voor elk gewenste finish met de hoogste kwaliteit. Vanzelfsprekend worden alle producten schoon afgeleverd en voorzien van de juiste verpakking.

Onze diensten voor oppervlaktefinish is te verdelen in verschillende uitvoeringen.

  • Slijpen en polijsten op Ruwheidswaarde (Ra-waarde)
  • Slijpen op korrel
  • Borstelen/Scotch Brite
  • Lasnaden en bewerkingssporen slijpen
  • Hoogglans polijsten tot Mirror 8
kuip geslepen en gepolijst

Afb. 1 kuip geslepen en gepolijst.

Slijpen op ruwheidswaarde

Het slijpen op Ruwheidswaarde (Ra-waarde) is een precisiewerk waaraan we bij Van Geenen zeer hoge eisen stellen. Het slijpen op Ra-waarde is van zeer belang voor vele producten in branches zoals in de Voedingsindustrie, Farmaceutische industrie en de Machinebouw. Denk hierbij aan de binnenkant van een tank voor de Farmaceutische Industrie of een Transportschroef in de Voedingsindustrie.

In deze branches gelden zeer strenge hygiëne-eisen waarbij het essentieel is dat de oppervlakte een lage ruwheid heeft, zodat er geen aanhechting van producten kan ontstaan (bacterievorming) en dat het materiaal goed te reinigen is. Onze vakmensen kunnen elk gewenste oppervlakte ruwheid behalen ongeacht afmetingen, vorm, dikte en materiaalsoort. Voor het behalen van de juiste Ruwheid is het van belang om de juiste bewerkingsroute te bepalen. Elk product vergt een unieke beoordeling en van daaruit wordt de route bepaalt voor een optimaal resultaat. Hierbij speelt het type product, materiaal, kwaliteit en de gewenste oppervlaktefinish een belangrijke rol.

Uiteraard ontvangt u een meetrapport met de oppervlakteruwheid. Onze meetapparatuur wordt meerder malen per jaar geijkt, waardoor de gemeten waarden altijd correct zijn.

Slijpen op ruwheidswaarde

Afb. 2 Slijpen op ruwheidswaarde.

Slijpen op korrel

Geslepen producten vindt men in tal van branches. Kunst- en architectuur objecten, maar ook de buitenkant van een besturingskast zijn één van de vele voorbeelden wat dagelijkse bij Van Geenen wordt geslepen op Korrel. Het slijpen op Korrel geeft het product een mooi optische/visuele uiterlijk.

Van Geenen biedt een scala aan Korrel slijpen in vele verschillende grofheden.

Veel voorkomend is het slijpen met Korrel 320. Het eindproduct met deze korrel geeft een strakke look waarbij de slijplijnen mooi zichtbaar zijn. Tijdens het slijpproces is het hier ook van belang om de juiste bewerkingsroute toe te passen. Hierbij zijn de eigenschappen van het materiaal belangrijk, hoe dikker het plaatwerk, hoe meer stappen er nodig zijn voor het eindresultaat. Door onze jarenlange ervaring weten wij elk type materiaal te bewerken voor een optimaal eindresultaat.

Slijpen op korrel

Afb. 3 Slijpen op korrel.

Borstelen in richting of richtingloos

Een ander oppervlaktebewerking voor een mooi visueel eindresultaat is het borstelen – ook wel Scotch Brite genoemd. Dankzij onze kennis en ervaring wordt het product strak afgewerkt waarbij er een mooie gematteerde uitstraling ontstaat.

Hierbij kan er ook gekozen worden voor het richtingloos borstelen van de oppervlakte, waarbij de oppervlakte ook wordt gematteerd en hierbij borstelsporen niet in één lijn lopen.

Door middel van borstelen wordt een geslepen structuur gematteerd en “zachter” gemaakt voor het oog. De slijpkras is minder heftig aanwezig. Na het borstelen van de oppervlakte zullen toekomstige krasjes ook minder opvallen.

Ook kan er gekozen worden voor het glanzend borstelen van de oppervlakte voor een egaal uitziende strakke look. Het oppervlak begint al enigszins te glanzen en spiegelen maar zijn er nog wel duidelijke borstelsporen zichtbaar.

Borstelen in richting of richtingloos

Afb. 4 Borstelen in richting of richtingloos.

Lasnaden en bewerkingssporen

Na het samenstellen van het bijvoorbeeld constructies, kunt u ervoor kiezen om de lasnaden geheel weg te laten slijpen om één geheel te krijgen zonder dat er lasnaden zichtbaar zijn. Of het nu gaat om een visueel product of voor een product wat opgewerkt moet worden naar een Ra-waarde, bij Van Geenen hebben wij de juiste kennis in huis voor een optimaal eindresultaat.

Tijdens het samenstellen kunnen ook bewerkingssporen ontstaan. Door de juiste handelingen kunnen wij voor u alle bewerkingssporen wegslijpen of borstelen zodat het eindresultaat zeer strak is en conform de gewenste finish.

Lasnaden bewerkingssporen

Afb. 5 Lasnaden bewerkingssporen.

Hoogglans polijsten

Een specialistisch vak waar veel ervaring bij komt kijken, is het hoogglans polijsten van RVS producten. Hiermee weet Van Geenen zich goed te onderscheiden.

Met polijsten wordt de oppervlakte spiegelend gemaakt en wordt er een hoge glansgraad gecreëerd. Hoogglans gepolijste materialen zijn terug te vinden in bijvoorbeeld de Superjacht industrie en in de kunst en interieurbouw. Het straalt luxe uit, maar tegelijkertijd heeft het ook een extreem lage Ruwheidswaarde van 0,02 µm (Micrometer), wat regelmatig benodigd is voor bijvoorbeeld producten in de Farmaceutische industrie.

Hoogglans polijsten van kunst

Afb. 6 Hoogglans polijsten van kunst.

Deel deze informatie

Van Geenen legt een perfecte basis voor uw product

Bel: +31 (0) 548 – 54 37 93

Van Geenen - Slijpen & Polijsten