Aluminium plaat

Aluminium is een zeer populair materiaalsoort en wordt voor de meest uiteenlopende producten gebruikt.

In de vliegtuigindustrie maar ook in huishoudapparatuur, antennes, constructie en bouw. Ten eerste ontzettend licht, want staal is 3 keer zo zwaar. Maar wel even slijtvast en sterk en daarnaast goed betaalbaar.

Aluminium plaat geslepen geborsteld.

Afb. 1 Aluminium plaat geslepen geborsteld.

Aluminium platen

Verkrijgbaar in gewalste en gegoten toestand. Gegoten platen zitten vaak in het dikkere bereik en worden veel toegepast in de verspanende industrie. Want het laat zich goed bewerken op de frees en slijpbank omdat het behoorlijk homogeen van structuur en spanningsarm is. Gegoten platen krijgen vaak een speciale warmtebehandeling om zoveel mogelijk spanning in het materiaal te elimineren. Hierdoor hebben de gegoten aluminium platen een grote vormstabiliteit. Dat is natuurlijk prettig als de aluminium plaat binnen zeer nauwkeurige toleranties bewerkt moet worden, denk hierbij aan dikte en vlakheidstoleranties. Aluminium gegoten platen zijn technisch goed te anodiseren, dat er een soort beschermlaag ontstaat. Decoratief anodiseren is sterk afhankelijk van de legering die gekozen wordt.

Aluminium plaat op maat

Een aluminium plaat is natuurlijk eenvoudig te betrekken in de handel maar is dan natuurlijk niet op maat voor de eindtoepassing. De aluminium plaat kan op de gewenste maat gezaagd of gesneden worden. Of bij Van Geenen op dikte geslepen worden, binnen zeer nauwkeurige dikte en vlakheidstoleranties ( +- 0,05 ). De plaat kan door naar de eindbestemming, of verder verwerkt worden op de freesbank. Sleuven, gaten of andere sparingen aanbrengen. Aluminium is zonder oppervlaktebehandeling erg gevoelig en daarom is een coating aan te raden.

Anodiseren van Aluminium

Een veel gekozen coating is anodiseren. Door aluminium te anodiseren word de corrosieweerstand verhoogd en ontstaat er een erg harde laag, die ook nog eens slijtvast is. Daarom is het in de bouw ook een geliefd materiaal, het is licht en door de anodisatielaag zeer duurzaam. Deze anodisering kan uitgevoerd worden in diverse kleuren, en daardoor krijgt het tevens een visuele, decoratieve functie. Van Geenen heeft ondersteunt dit door de aluminium platen voor het anodiseren te slijpen, borstelen of te polijsten. Doordat de anodisatielaag zeer dun is, komt dit hier door heen en geeft dit indrukwekkende effecten. Op RVS verzorgt Van Geenen dit middels een PVD coating. Met beide methodes zijn zeer veel combinatie mogelijk op, vraag naar de mogelijkheden voor uw toepassing.

Het reinigen van Aluminium plaat is hierdoor ook veel beter uit te voeren. De aluminium plaat heeft een dichte, gladde laag gekregen, en het vuil trekt niet in het materiaal maar ligt er als het ware op. Dit trekt een parallel met het AFP / ETC concept (Anti-Finger-Print / Easy-to-Clean die Van Geenen aanbied op RVS plaat, middels nanolakken. Ook bij geanodiseerd Aluminium zorgt deze laag voor een goed reinigbaar oppervlak en kan daardoor jarenlang mee.

Aluminium gewicht

Er wordt veel aluminium plaat gebruikt in verschillende branches vanwege zijn gewicht. Hoe bereken je dan het gewicht van bijvoorbeeld een aluminium plaat 2mm? Het is daarbij goed om het begrip “soortelijk gewicht” eerst wat nader te belichten. Hiermee wordt het aantal kilogram per kubieke meter bedoeld, en is dan ook voor elk type materiaal anders. Het heeft te maken met de dichtheid van het materiaal. Als je het soortelijk gewicht van een materiaalsoort weet, is het gewicht van een plaat vrij eenvoudig te bepalen met een formule. Het soortelijk gewicht van Aluminium is 2755 kg/m³

Deze formule luidt : lengte in meter x breedte in meter x dikte in mm x soortelijk gewicht.

Dus neem dit rekenvoorbeeld: Wat is het gewicht van deze plaat.
– Aluminium plaat op maat 2mm dik

2300 x 1350 x 2mm.

Formule: 2,3 x 1,350 x 2 x 2,755 = 17,10855 Kilogram

Zo kan je natuurlijk eenvoudig de dikte wijzigen in 1 of 3mm, en dit doorrekenen. Als je het soortgelijk gewicht van andere materiaalsoorten weet, kan je ook deze eenvoudige formule gebruiken. (bijvoorbeeld Beton 2400 kg/m³ Staal 7850 kg/m³ en RVS 7930 kg/m³)

Toepassing Aluminium plaat op maat

Aluminium plaat op maat

Afb. 2 Aluminium plaat op maat.

Het onderdeel op deze foto heeft de nodige processtappen doorlopen. Het kwam als een rechthoekige, dikke aluminium plaat van 30mm bij Van Geenen aan om op dikte te slijpen, 27,5mm met een diktetolerantie van +- 0,05mm. Daarna heeft de klant de contouren en gaten er in gefreesd. De plaat mocht nog een keer terug naar Van Geenen, waar de vlakken van de aluminium plaat richtingloos geborsteld zijn, tevens werd een afdichtingsvlak / “O –ring” aangebracht met een ruwheid van RA < 0,4.

Neem contact op

Heeft u een aluminium plaat op maat nodig? Neem dan direct contact met ons op. Wij staan voor een perfecte afwerking, hoge kwaliteit en een eindresultaat dat voldoet aan al uw wensen. U kunt ons bereiken op telefoonnummer +31 (0)548 – 543793, of stuur een e-mail naar info@vangeenen.nl.

Deel deze informatie

Van Geenen legt een perfecte basis voor uw product

Bel: +31 (0) 548 – 54 37 93

Van Geenen - Slijpen & Polijsten