Terugblik van juli – XXL RVS platen slijpen bij Van Geenen

Gepubliceerd op: 4 augustus 2022, te Rijssen

In deze rubriek blikken we iedere maand terug op de maand er voor. We lichten één van de hoogtepunten uit en gaan hier iets dieper op in. Een mooi project, een nieuwe machine of een speciale gebeurtenis; dit is de Terugblik van juli.

Het slijpen en polijsten van RVS platen hoort bij onze dagelijkse werkzaamheden, maar soms komen er platen binnen die de aandacht trekken. Dit was onlangs het geval, toen er een vrachtwagen binnen kwam rijden met twee mega platen in de trailer. Van de buitenkant zag de vracht er heel normaal uit, tot de trailer ‘ontbloot’ werd en de lading zichtbaar werd: twee platen met een afmeting van 10410 x 3450 x 27 millimeter.

Platen met deze afmetingen worden doorgaans gebruikt door tankbouwers. Door de grote afmetingen hoeft er minder gelast te worden. Voor onze machines en medewerkers betekent dit dat ze extra uitgedaagd worden.

Grote RVS platen lossen

Het lossen van deze grote RVS platen zorgde direct al voor een behoorlijke uitdaging. Met een gewicht van 8.000 kg. per stuk, en dus een totaalgewicht van 16.000 kg., moesten er twee bovenloopkranen gebruikt worden om de platen van de trailer te krijgen. Na wat gepuzzel werd er een constructie bedacht waarbij de loodzware platen getild zouden kunnen worden. Met veel geduld werden de platen uit de trailer gehaald en op hun plek gelegd.

Grote RVS platen slijpen

Het slijpen van dit soort grote RVS platen vraagt veel nauwkeurigheid, zowel van onze machine als van onze medewerkers. De kleinste afwijking kan namelijk al een zeer grote impact hebben op het eindresultaat. De platen werden geslepen op onze 12 meter lange langband machine. Dagen lagen de grote RVS platen op de slijpmachine, maar het geduld werd beloond. Het resultaat was precies wat door de klant gevraagd werd; een ruwheidswaarde onder de RA 0,2μm. Dit was uiteraard te danken aan de expertise van onze medewerkers.

XXL-platen foliën

Waar we platen normaal gesproken machinaal foliën, moest het foliën van deze grote platen gebeuren met de hand. De platen passen simpelweg niet onder de folie-machine. Het foliën van deze platen moet extreem nauwkeurig gebeuren, aangezien de 8 ton wegende plaat opgetild moet worden met een vacuümheffer. Bij de kleinste vouw zal de vacuüm weigeren, dus dit moet voorkomen worden. Hoewel het foliën in totaal meerdere uren duurde, mocht het resultaat er zijn.

Inladen van grote RVS platen

Tenslotte moesten de geslepen platen worden opgehaald door de transporteur, die ze zou retourneren naar onze klant. Door de nodige ervaring die we hadden opgedaan wat betreft het hijsen van de XXL-platen, ging het inladen een stuk sneller dan het uitladen. De truck die gebruikt werd voor het transporteren zorgde voor de nodige aandacht; het betrof een open trailer waarop de platen schuin werden vervoerd.

Wilt u regelmatig updates zien van Van Geenen? Volg ons dan op LinkedIn, Facebook en Instagram.

Deel deze terugblik

Van Geenen legt een perfecte basis voor uw product

Bel: +31 (0) 548 – 54 37 93

Van Geenen - Slijpen & Polijsten