“Stainless steel Superstructures” voor het Nationaal Holocaust Namenmonument

Gepubliceerd op: 29 juni 2021, te Rijssen

Ontwerp HNM RVS316 letters Mirror-8
Een prachtig en eervol project, waar Van Geenen zijn steentje aan mocht bijdragen. Ontwerp Namenmoment gepolijste letters op stenen.

Afb. 1 en 2 Een prachtig en eervol project, waar Van Geenen zijn steentje aan mocht bijdragen.

Medio 2019 werden alle vergunningen goedgekeurd en verleend. De bouw van het monument kon beginnen. Een indrukwekkend moment in Amsterdam ter nagedachtenis aan de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. De 4 Hebreeuwse letters vormen samen ‘In herinnering aan”. Deze letters worden gevormd door 2 meter hoge bakstenen muren waar de namen van de slachtoffers opstaan, die nooit een graf hebben gekregen. Boven op deze muren komen de 4 grote RVS letters, volledig hoogglans gepolijst. Het project is afgerond en zal officieel onthult worden op Zondagmiddag 19 September 2021. De onthulling zal live te volgen zijn via een live uitzending van de NOS

Voor uitgebreide informatie en achtergrondartikelen over het monument verwijzen we naar de website van het Holocaust Namenmonument.

holocaustnamenmonument.nl

Uitvoering

AIP Partners was door het Nederlands Auschwitz Comité geselecteerd om de RVS segmenten te gaan realiseren. Van Geenen was al geruime tijd met AIP Partners in gesprek om hier het polijstgedeelte voor zijn rekening te nemen, en uiteindelijk mocht dit dan ook doorgaan!

Het begon begin 2020 met het polijsten van de platen. 72 platen van 12 bij 2 meter waren nodig om de grote roestvaststalen letters van te kunnen maken.

Een flinke klus maar absoluut noodzakelijk om een goede basis te leggen voor de segmenten, die uiteindelijk volledig in hoogglans geleverd moesten worden. De segmenten uit onbewerkte rvs plaat maken was absoluut geen optie. Dergelijke oppervlakten handmatig polijsten is veel te arbeidsintensief en bewerkelijk.

Het basismateriaal, RVS316 platen van 12x2 meter-6mm, werden eerst machinaal hoogglans gepolijst tot Mirror 8 kwaliteit. Daarna konden ze gesneden worden.

Afb. 3 Het basismateriaal, RVS316 platen van 12×2 meter-6mm, werden eerst machinaal hoogglans gepolijst tot Mirror 8 kwaliteit. Daarna konden ze gesneden worden.

Gefaseerd werden deze RVS platen gepolijst en toegeleverd bij Richter te Enschede, waar ze door middel van lasersnijden op maat gemaakt werden. Daarna konden ze een deur verder, de buurman Robo Metaal had de taak om de letters te maken uit de gepolijste plaat. Dit was niet zomaar even de platen tegen elkaar aanzetten. Hiervoor waren stevige binnen constructies vereist om de RVS spiegelplaten goed en veilig op te kunnen monteren.

De zware RVS binnenconstructies waren nodig om de Mirror platen op te monteren.

Afb. 4 De zware RVS binnenconstructies waren nodig om de Mirror platen op te monteren.

De RVS Mirror 8 platen zijn in segmenten gesneden en gemonteerd op de binnenconstructie. Zo werden stuk voor stuk alle RVS letters samengesteld om samen ‘In herinnering aan” te vormen, in het Hebreeuws.

Afb. 5 De RVS Mirror 8 platen zijn in segmenten gesneden en gemonteerd op de binnenconstructie. Zo werden stuk voor stuk alle RVS letters samengesteld om samen ‘In herinnering aan” te vormen, in het Hebreeuws.

Waar de verschillend segmenten samenkomen waren kleine hoekstukken nodig. De plaatdelen hiervan werden niet op een binnenconstructie gemonteerd maar stevig samengelast. Deze lasnaden werden nadien handmatig geslepen en gepolijst.

Afb. 6 Waar de verschillend segmenten samenkomen waren kleine hoekstukken nodig. De plaatdelen hiervan werden niet op een binnenconstructie gemonteerd maar stevig samengelast. Deze lasnaden werden nadien handmatig geslepen en gepolijst.

De RVS letters werden gefaseerd naar de bouwplaats gebracht waar ze op de stenen werden geplaatst waar de namen in staan gegraveerd.

Foto’s : Aippartners.com/holocaust-names

Holocaust Namen Monument

Afb. 7 Bovenaanzicht

Holocaust Namen Monument

Afb. 8 Bovenaanzicht

Met dank aan

Klant: AIP partners B.V.
Constructie: ROBO Metaal
Lasersnijden: Richter Staalservice
Polijsten: Van Geenen B.V. & partnerfirma MirrorInox

Deel deze informatie

Van Geenen legt een perfecte basis voor uw product

Bel: +31 (0) 548 – 54 37 93

Van Geenen - Slijpen & Polijsten