Nationaal Holocaust Namenmonument

Amsterdam, Nederland

Klant

AIP Partners B.V.

Disciplines

Polijsten

Materiaal

Roestvast staal

Afwerking

Mirror 8

Het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam is een indrukwekkend en ontroerend gedenkteken aan de Nerlandse slachtoffers van de Holocaust. Het in 2021 opgeleverde monument bestaat onder meer uit Mirror 8 gepolijst roestvast staal. Van Geenen, gespecialiseerd in het polijsten van RVS, had de eer om bij te dragen aan de realisatie van dit bijzondere project.

Het monument

Medio 2019 werden alle vergunningen verleend en kon de bouw van het monument beginnen. Het Namenmonument bestaat onder meer uit bakstenen muren van twee meter hoog, waarop de namen van de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust te lezen zijn. De muren staan in de vorm van vier Hebreeuwse letters, die ‘in herinnering aan’ betekenen. Het monument zou gecompleteerd worden door vier grote RVS letters, die boven op de muren geplaatst zouden worden. Deze letters moesten volledig hoogglans gepolijst worden en op dat punt werd Van Geenen betrokken bij het project.

Lees meer over het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam op holocaustnamenmonument.nl.

Klik op de foto voor een vergroting

Uitvoering

De roestvast stalen onderdelen zijn gerealiseerd door AIP Partners. Van Geenen was al geruime tijd met AIP Partners in gesprek om het polijst gedeelte voor zijn rekening te nemen. Uiteindelijk kregen we groen licht en kon het polijstwerk beginnen. In 2020 begonnen we met het polijsten van 72 roestvast stalen platen van elk 12 bij 2 meter. Deze platen werden gepolijst tot Mirror 8 kwaliteit, een van de hoogste niveaus van polijsten. Dit polijst proces was zeer intensief en vereiste een hoge mate van vakmanschap om de gewenste foutloze, hoogglans afwerking te bereiken.

De letters werden na het polijsten gefaseerd vervoerd naar Enschede, waar Richter de taak had om de platen op maat te maken door middel van lasersnijden. Bij Robo Metaal werden de gesneden platen daarna samengevoegd en gevormd tot de extreem grote letters. Stevige interne constructies waren vereist om de RVS spiegelplaten goed en veilig te kunnen monteren.

Handmatig polijsten

Na het uitsnijden van de letters was het werk nog niet voltooid. Van Geenen voerde naderhand nog veel handmatig polijstwerk uit om ervoor te zorgen dat elke letter perfect afgewerkt was. Dit handmatige polijstwerk was essentieel om kleine imperfecties te verwijderen en de letters een uniforme en onberispelijke uitstraling te geven.

Na het napolijsten werden de letters naar Amsterdam gebracht, waar ze uiteindelijk op de stenen muren zijn geplaatst. Het resultaat is geweldig. Van Geenen is trots en vereerd dat het een steentje heeft mogen bijdragen aan dit prachtige monument.

Met dank aan

Klant: AIP partners B.V.
Constructie: ROBO Metaal
Lasersnijden: Richter
Polijsten & nabewerken: Van Geenen B.V. & partnerfirma MirrorInox

Wilt u regelmatig updates zien van Van Geenen? Volg ons dan op LinkedIn, Facebook en Instagram.

Deel dit bericht

Van Geenen legt een perfecte basis voor uw product

Bel: +31 (0) 548 – 54 37 93

Van Geenen - Slijpen & Polijsten