Machine in Beeld: de breedband slijpmachine

Gepubliceerd op: 23 juni 2022, te Rijssen

Bij Van Geenen vindt u, naast onze zeer getalenteerde handslijpers, ook verschillende machines. Van volledig geautomatiseerde slijpmachines tot hoogwaardige polijstmachines; Van Geenen heeft het in huis. In de rubriek ‘Machine in Beeld’ lichten we iedere keer een andere machine uit. Deze keer; de breedband slijpmachine.

De breedband slijpmachine die u bij Van Geenen in de hal vindt, lijkt op het eerste oog een normale slijpmachine. Onze Machine Operators weten echter dat deze slijpmachine meer is dan dat. Door een bijna volledig geautomatiseerd proces hoeven zij een stuk minder handelingen te verrichten, waardoor zij zich kunnen richten op het zo goed mogelijk instellen en controleren van het programma. Door dit efficiënte proces kunnen we in korte tijd veel platen verwerken. Dit resulteert in korte doorlooptijd voor de klant, zonder concessies te hoeven doen aan de kwaliteit.

Eigenschappen breedband slijpmachine

Onze breedband slijpmachine, die u hieronder ziet in een video, kan platen slijpen met een maximale grootte van 14×2 meter, met een maximale dikte van 40 millimeter. De platen die hierop geslepen worden, kunnen gebruikt worden in veel verschillende branches. Eén van die branches is de Tankbouw. Wanneer de platen van de fabriek komen, zijn ze nog niet geschikt om te verwerken. Daarom moeten ze eerst geslepen of gepolijst worden.

De machines die hiervoor gebruikt worden, kunnen het verschil maken. Van Geenen heeft uitstekende machines in huis om de klant op professionele wijze te helpen. Nadat onze Machine Operator de bewerking heeft bepaald, worden de platen door de slijpmachine gehaald. Hierna worden ze geautomatiseerd voorzien van een laag beschermfolie, waarna ze gestapeld worden op een pallet.

Wat maakt de breedband slijpmachine bijzonder?

Het gangbare werk, zoals koudgewalste 2B finish platen tot 2 meter breed, kunnen perfect geslepen worden op deze breedband slijpmachine. Waar deze machine zich in onderscheidt zijn de sterke motoren op de beide slijpkoppen. Deze ‘DEMIS Robusto Sheet-to-Sheet Line’ is gefabriceerd om, zoals de naam al zegt, zwaar robuust materiaal te verwerken. Hierbij kunt u denken aan warmgewalste finish 1D- of Quarto-platen. Deze platen zijn een stuk dikker zwaarder, maar hebben ook een taaie walshuid. Deze moet stevig voorgeslepen worden om er een nette finish of gewenste RA waarde op te realiseren.

De breedband slijpmachine bij Van Geenen wordt voornamelijk ingezet voor het slijpen van RVS, dat zoals eerder beschreven vaak wordt toegepast in onder meer de Tankbouw. Tanks die in- of uitwendig aan de bepaalde ruwheid (RA waarde) moeten voldoen, worden doorgaans gemaakt van platen die eerst geslepen worden, voordat ze in de vorm worden gewalst.

Apparatenbouwers en machinefabrieken die onderdelen of machines maken voor de Food & Pharma industrie, passen ook vaak geslepen platen toe. Hier speelt ruwheid een grote rol, maar ook de uitstraling. Een geslepen, geborstelde finish geeft een nette en chique uitstraling aan het product.

Onze breedband slijpmachine is daarnaast ook geschikt voor het slijpen van aluminium platen. Deze komen regelmatig voorbij en worden voorgeslepen ten behoeve van anodiseren. Een mooie slijp- of borstelstructuur komt door deze anodiseerlaag heen, wat zorgt voor een prachtig effect.

Breedband slijpmachine proces

In de onderstaande video wordt het gehele proces van onze breedband slijpmachine uitgelicht. Van het hijsen van de platen door onze Machine Operators tot het automatisch foliën en stapelen; het is te zien in deze video

Vid. 1 Van het hijsen van de platen door onze Machine Operators tot het automatisch foliën en stapelen.

Wilt u regelmatig updates zien van Van Geenen? Volg ons dan op LinkedIn, Facebook en Instagram.

Deel deze 'Machine in beeld'

Van Geenen legt een perfecte basis voor uw product

Bel: +31 (0) 548 – 54 37 93

Van Geenen - Slijpen & Polijsten