RVS polijsten
Specialist in RVS polijsten
Zoekt u een bedrijf om het RVS polijsten uit te besteden, dan bent u bij Van Geenen aan het goede adres. Al sinds 1977 is Van Geenen een polijstbedrijf die het hoogste niveau nastreeft. U kunt zowel voor het handmatig en machinaal polijsten van RVS bij ons terecht. Vaak is er sprake van een combinatie. RVS buizen, platen, strippen, kokers worden eerst machinaal bewerkt waarna u hieruit uw product kunt maken. Daarna komt het product bij ons terug voor het handmatig na polijsten van uw RVS product. Denk dan aan bewerkingssporen van het samenstellen en lasnaden die gladgeslepen dienen te worden. Graag bekijken we uw project en adviseren we de beste bewerkingsroute.
Verschillende smaken van RVS polijsten
Voor de liefhebbers gaan we hieronder wat gedetailleerder in op het RVS polijsten. Want dit begrip is natuurlijk erg breed en heeft diverse smaken. Zo kan je het RVS glanzend polijsten maar zal men nog veel bewerkingssporen zien. Een andere mogelijkheid is het RVS perfect polijsten naar Mirror 8 kwaliteit, het oppervlakte staat gelijk aan een spiegel en mag geen oneffenheden meer bevatten. Als het RVS een gepolijste finish moet krijgen redt men het niet alleen door te polijsten, het materiaal dient eerst voorbewerkt te worden door te slijpen. Hoe intensief dit is, is afhankelijk van de kwaliteit basismateriaal. In de regel heeft men te maken met koudgewalst 2B finish of warmgewalst 1D finish materiaal. Het eerste betreft een vrij gladde uitgangspositie qua materiaal en heeft een veel minder intensieve voorbewerking nodig dan warmgewalst 1D materiaal.
Het voorbewerken van het materiaal
Zo heeft men bij warmgewalst 1D materiaal te maken met een taaie oxidelaag, ook wel de walshuid genoemd, en dient deze eerst verwijderd te worden. Het is dan zaak een grove korrel te nemen zoals een korrel 60 of 80. Als dit gebeurd is, is het RVS verre van “polijst-ready”, want het oppervlak is dan enorm grof, met een hoge ruwheidswaarde ( RA-waarde) . Terwijl het juist glad en fijngeslepen moet worden om daarna het RVS te kunnen polijsten. Helaas kan je na het verwijderen van de walshuid niet direct overstappen naar een fijne korrel, men moet stapsgewijs opbouwen naar Korrel 600. Dus korrel 60, 120, 180, 240, 320, 400, 600. En dan kruislings qua slijprichting, men slijpt de voorgaande korrelgrofte weg. Bij koudgewalst 2B finish is men minder lang bezig om naar een gepolijste finish op het RVS te komen. Ook hier is men wel afhankelijk van de kwaliteit van het basismateriaal, maar in de regel kan men instappen met een korrel 240. Men zou dan idealiter kiezen voor koudgewalst 2B finish, echter zijn hier beperkingen qua dikte. Vanaf 8mm ontkomt men niet aan warmgewalst materiaal. Als men eenmaal zo ver is dat het RVS goed voorbewerkt is, dat wil zeggen dat de walshuid verwijderd is, de materiaalfouten als pitting en oneffenheden uit het RVS weggeslepen zijn en het geheel fijngeslepen is tot korrel 600, kan men aan polijsten gaan denken. Hier zijn dan weer zoals gezegd meerdere varianten in.
RVS glans geborsteld – Mirror 5/6
Er zijn nog duidelijke voorslijp en borstelsporen toegestaan maar het RVS glanst al behoorlijk.
RVS hoogglans polijsten – Mirror 7
Het RVS is fijngeslepen, voorgepolijst en daarna hoogglans gepolijst. Er zijn nog lichte voorpolijstsporen toegestaan. Het betreft een vrij hoge kwaliteit met een hoge glansgraad.
Voorbeeld 1 – Machinaal hoogglans gepolijste RVS plaat Mirror 7
Deze wordt na het polijsten voorzichtig rond gemaakt en gebruikt om betonnen pilaren te voorzien van een chique uitstraling. Daarbij is het materiaal erg glad en heeft een lage ruwheidswaarde. Hierdoor hecht het minder snel vuil aan en is het goed schoon te maken.
Afb. 1 De oppervlakteruwheid wordt door ons gemeten met een ruwheidsmeter. Hier zien wij de Ra waarde, Rt waarde en Rz waarde.
Afb. 2 De RVS plaat is verder verwerkt tot kolombekleding.
RVS hoogglans polijsten – Mirror 8
Zeer hoge kwaliteit die vergelijkbaar is met een spiegel, geen polijstsporen/hairline zichtbaar. Dit betreft een kwaliteit met de hoogste glansgraad.
Voorbeeld 2
In dit geval wilde de klant perfect gepolijste buis stukken. Deze werden voor railingwerk gebruikt, in de openingen van de buizen kwamen houten spijlen en vormt zo een prachtige combinatie. De volgende bewerkingsroute werd toegepast
- Voorpolijsten buizen. Het ging om een flink aantal waardoor het zin had om de RVS buizen machinaal voor te slijpen en te polijsten. Aangezien het dikwandig, warmgewalste buis betrof moet je voorkomen dit allemaal handmatig te moeten voorbewerken.
- Zagen en lassen van de buisstukken door de klant.
- De gelaste buisstukken komen bij Van Geenen terug om na te bewerken.
Lassen slijpen, fijn opwerken en hoogglans polijsten. Daarna word het hele product nagepolijst, maar dit gaat eenvoudig omdat het materiaal al machinaal is voorgepolijst.
Afb. 3 Perfect RVS gepolijste buizen voor railingwerk.
Voorbeeld 3
Op de foto ziet men een hoogglans gepolijste RVS plaat tot Mirror 8 kwaliteit. Het is een perfect spiegel, geen materiaalfouten, geen polijstsporen. Het kent een intensieve voorbewerking en nabewerking. Dit wordt veel toegepast in de superjachtbouw, kunst en architectuur.
Afb. 4 Perfect RVS gepolijste buizen voor railingwerk.
Interesse in onze diensten?
Bent u geïnteresseerd in onze diensten en producten, maar heeft u nog een aantal vragen die u graag wilt stellen? Neem dan gerust contact met ons op. Ook kunt u direct bij ons een offerte aanvragen voor het RVS polijsten. Wij stellen deze graag vrijblijvend voor u op. U kunt contact met ons opnemen door een e-mail te sturen naar: info@vangeenen.nl of bel ons op telefoonnnummer: +31 (0) 548 – 543793.