Historie

//Historie

Historie Van Geenen

Start..

Hoe hebben we ons ontwikkeld tot wie we vandaag zijn?
Onze geschiedenis gaat terug naar 1977, waar Arnold van Geenen zijn zonen Nico en Gerrit vroeg om samen een bedrijf te beginnen. Slijperij Van Geenen zag het daglicht.
Met praktisch niets werd begonnen, een oud voormalig café “De Verfpot” werd gebruikt als onderkomen, eigen auto’s moesten verkocht worden om enigszins te kunnen investeren in gereedschappen.

Er werden lange dagen gemaakt, er werd veel taai werkt verricht zoals afbraamwerk voor chromerij bedrijven en gieterijen. Dit ebde na een aantal jaren weg. De gieterijen verdwenen naar de Oostbloklanden en marges kwamen onder druk te staan. Inmiddels was Nico directeur-eigenaar geworden en sloeg een andere weg in. Dit was een goede zet maar ook noodzaak.
Het was 1982 en het oude café was net ingeruild voor een bedrijfspand op het industrieterrein in Rijssen, waarna de crisis toesloeg. Er was voor 240.000 gulden geïnvesteerd, voor die tijd een enorm bedrag, maar er was nauwelijks iets te doen.

Nieuwe Impuls

Nico is in de auto gestapt en op zoek gegaan naar iets anders dan gietijzer. Roestvast staal (RVS) moest het bedrijf weer een nieuwe impuls geven. RVS was in opkomst, niemand had er echt kaas van gegeten, Van Geenen ook niet. Maar Nico besloot zich te gaan specialiseren in de bewerking van roestvast staal. Het product roestvast staal ( RVS)  was toen net ‘ontdekt’ en zou, wat bleek later, het verchromen zo goed als verdringen. In de beginfase bleek het behandelen van RVS een kwestie van pionieren. In het midden van de jaren tachtig was Van Geenen een van de weinige bedrijven in Nederland die zich in het bewerken van RVS had gespecialiseerd. De nieuw uitgezette koers pakte goed uit en door de vele kennis en ervaring die Van Geenen al snel vergaarde, trok het gerenommeerde bedrijven uit de hoogwaardige industrieën aan. Hieronder de tank-en apparatenbouw, semi-conductor industrie, jachtbouw, interieurbouw etc.

In de loop der jaren bouwde Van Geenen gestaag uit in omvang, machines en personeel.
In 1995 werd er besloten nieuw te bouwen en werd het bedrijfspand meer dan verdubbeld naar 2500 vierkante meter. Waar het tot voor de verbouwing voornamelijk handmatig slijpen en polijsten betrof, werden er daarna ook serieuze stappen gezet op het gebied van machinaal slijpen en polijsten. In de nieuwe hal werden (semi) geautomatiseerde slijp en polijstmachines geplaatst voor het bewerken van plaatwerk, buizen en snijdelen. Van Geenen vergaarde meer en meer bekendheid binnen Nederland, maar ook daarbuiten zoals Duitsland en België.

Door ontwikkeling

Rond 2005 investeerde het bedrijf in het cleanroom reinigen en verpakken van producten. Bijbehorende installaties werden aangeschaft en het bedrijfspand breide wederom uit. Met name de high-tech en semiconductor-industrie wenst zijn producten brandschoon terug te ontvangen. Dat dit na de mechanische slijp en/of polijstbewerking onder hetzelfde dak kan is ideaal voor deze industrie, en zorgt tot op de dag van vandaag nog voor een constante stroom uit deze branche.

Meest recente uitbreiding & toetreding derde generatie
In 2012 neemt Van Geenen een nieuwe productiehal in gebruik.
Van Geenen heeft inmiddels flinke stappen gezet in de wereld gezet van het machinaal slijpen en polijsten. De bedrijfsomvang is uitgebreid naar 5000 m2 en is er geïnvesteerd in hoogwaardige machines.
Van Geenen bewerkt dagelijks machinaal tonnages aan platen, buizen en aanverwante basismaterialen.
Daarbij blijft de afdeling waarmee het allemaal begonnen is ook nog floreren, het handmatig slijpen en polijsten. Met de 30 medewerkers is de verdeling ongeveer 50/50.
In de tussentijd is een derde generatie Van Geenen toegetreden tot firma.
Bart van Geenen, zoon van Nico, trad in 2011 in dienst bij de firma.
In 2015 mocht hij officieel het stokje van vader Nico overnemen, als directeur.